Mar
15

Stăpân sau egal?

Am primit o ştire în inbox despre cântăreaţa americană Mariah Carey, care  va deveni mămică în viitorul apropiat. Artista se confruntă cu o „problemă”, pe care o consideră "foarte importantă" de rezolvat. Pentru a evita eventualele „traume emoţionale”, provocate de venirea pe lume a bebeluşului ei, vedeta şi-a dus cele patru patrupede la psiholog. Cât de aiurea a ajuns să fie înţeleasă relaţia dintre om şi animal! Din păcate, grija pentru animalele de companie este exagerat percepută de unii aşa zişi „iubitori de animale”, iar noţiunea de „iubire” pentru un animal este alterată.Pe un câine îl poţi creşte, îngriji, hrăni, chiar îndrăgi, însă niciodată să-l consideri egal cu tine. Cine e mai mare?Mi-am adus aminte de un citat al lui Max Scheler, care spune că „omul este ori mai sus ca animalul, ori mai jos ca animalul, niciodată ca animalul". Unii oameni preferă mai degrabă compania unui animal(e), decât să aducă pe lume un copil, care presupune mult mai mult: creştere, educaţie. E mult mai facil să porţi de grijă unui animal. Câinele (sau pisica) a devenit astăzi un partener de viaţă, înlocuind cu succes, după cum „simt” unii, „chinul” de a naşte, creşte şi educa un copil. Este imaginea perfectă a oamenilor de carieră, care n-au vreme pentru naşterea unui copil, amânând acest moment sau, şi mai rău, considerându-l un obstacol în viaţa lor. Dumnezeu a creat această natură pentru a ne bucura de ea, pentru a o stăpâni, pentru a o îngriji, păstrând-o curată şi sănătoasă pentru urmaşii noştri. Omul a fost făcut de Dumnezeu ca o cunună a întregii creaţii, fiind net superior animalelor: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!” (Facere 1, 28) Părintele Paisie Aghioritul, vorbind despre „Viaţa de familie”, spune că „mulţi se căsătoresc, dar nu se gândesc că scopul căsătoriei este să facă copii şi să-i educe creştineşte. Nu vor copii mulţi, ca să nu aibă necazuri, dar au în apartamentele lor câini, pisici… Oamenii, aşa cum progresează, vor creşte şoareci şi vor face conserve din ei pentru a hrăni pisicile, şi vor creşte iepuri pentru a hrăni câinii, în timp ce atâţia oameni mor de foame. Şi ca să vezi, dacă omoară cineva un câine, se poate să plătească mai mult decât dacă ar omorî un om. Depinde, fireşte, şi al cui este câinele… Unde am ajuns?! În vremea noastră omul valorează mai puţin decât un câine.”

Exagerarea şi răsturnarea normalităţii lăsate de Dumnezeu nu-i de mirare că aduc urechilor noastre ştiri despre câini consiliaţi psihologic, duşi la coafor sau deveniţi moştenitori ai unor averi colosale.

Acest articol a post publicat în Atitudini şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

3 Comentarii

 1. Veronica osorheian
  Publicat martie 15, 2011 la 8:43 pm | Legătură permanentă

  Da, din pacate asa este.Nu/i inteleg pe cei care iubesc in mod exagerat animalele /sa culci un caine in pat cu tine, cand nu esti la pol, unde, din motive de salvare de la inghet te/ai putea lipi de oricare animal/ cum poate nici ei nu ne inteleg pe noi. Dar asta e.

 2. Valentin
  Publicat martie 16, 2011 la 1:58 pm | Legătură permanentă

  Animalele sunt animale si tot animale vor ramane. Trebuie sa le iubim dar sa nu uitam totusi ca sunt … animale.

 3. ioana
  Publicat mai 8, 2011 la 8:19 pm | Legătură permanentă

  sunteti niste ignoranti egoisti care se considera superiori fiintelor lasate tot de Dumnezeu pe pamantul asta. nu e nicio exagerare. sunteti atat de concentrati pe problemele voastre si ale speciei din care faceti parte incat nu mai vedeti ce e in jurul vostru. mergeti, consumati, consumati, consumati, bagati la ghiozdan cozonaci, mititei si ce v-o mai fi pe plac fara sa va ganditi la ce animale non-umane (pentru ca, si voi tot mamifere sunteti) mor de foamne langa voi. animale care s-ar satura cu un sfert sau mai putin din cat bagati in burtihan. si cum nu vedeti, nu puteti rezolva. deci nu sunteti nicidecum rationali si superiori. pe pamant!

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>