Apr
27

Credinţe în Săptămâna Luminată

        Ca dovadă că în Săptămâna Luminată Raiul este deschis, în ziua de Înviere se scoate uşa din mijloc a altarului şi se pune deoparte, unde stă apoi toată Săptămâna Paştilor sau Săptămâna Luminată. Cine moare în acest interval şi mai ales în ziua de Paşti sau în săptămâna cea dintâi după Paşti, numită pretutindeni Săptămâna Luminată, merge de-a dreptul în rai pentru ca lumina raiului străluceşte fiecăruia care moare în această săptămână şi pentru ca în timpul acesta uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului închise. Cel care moare este primit în rai, indiferent de păcatele care le-a făcut, căci toate i se iartă.

În Săptămâna Luminată, şi florile sărbătoresc Învierea DomnuluiŞi cel care se naşte în această zi, şi mai cu seamă când trage clopotul întâia oară la biserică, este un om norocos pentru toată viaţa. Conform Revistei Superstiţiilor, în această săptămână nu se fac nunţi, iar zilele ei se petrec astfel: în Lunea albă există obiceiul udatului şi al umblatului cu pasca pentru vestirea Învierii, la neamuri, părinţi, în general la familia lărgită. În Marţea albă femeile slobozesc Păresimile, adică citirea pomelnicului în timpul postului şi fac pomeni pentru vii şi morţi. Miercurea după Paşti, zisă Sfânta Mercure, bărbaţii pot lucra la câmp, femeile ţin această zi pentru a nu se îmbolnăvi de picioare. Acum e ziua când se ţine „nunta şoarecilor”, fiindcă cine nu ţine ziua aceasta, şoarecii îi vor mânca grânele şi îi vor roade hainele. Ziua de joi este numită „Joia verde”, „Joia rea” sau „Joile domneşti”, zi ţinută de femei pentru ocrotirea de grindină a holdelor, împotriva secetelor şi a bolilor. După Vinerea luminată, dedicată Izvorului Tămăduirii, şi în special sfinţirii agheasmei mici la care participă comunitatea întreagă, când se dă dezlegare la ploi, conform tradiţiei populare că ar fi în această zi, urmează Duminica Tomei sau Paştile Mici, Drustele, cum mai este numită, fiind o sărbătoare consacrată morţilor, când se fac pomeni pentru cei înecaţi.

Acest articol a post publicat în Aprilie şi etichetat , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>