Apr
14

Floriile, tradiţii şi credinţe populare

           Cu o săptămână înainte de Paşti sunt serbate Floriile. Această zi era iniţial dedicată zeiţei romane Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării lui Iisus în Ierusalim. Ziua de Florii este sărbătoarea reînvierii naturii, când înfloresc sălciile, pomii fructiferi şi florile. Salcia însă joacă un rol foarte important în ritualurile acestei zile. La începutul ciclului, în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, structurat după modelul colindelor, dedicat unei zeităţi a vegetaţiei numită Lazăr sau Lăzărică. Obiceiul a fost atestat numai în sudul ţării: Muntenia şi Dobrogea. Totuşi, acesta este circumscris într-un areal sud-est european mai larg, ceea ce i-a determinat pe folclorişti să-l ataşeze unui străvechi strat cultural traco-elen(Ion Ghinoiu, „Sărbători şi obiceiuri româneşti”).Icoana Intrarii Domnului in Ierusalim

Legenda spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând, şi-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oţel şi a plecat să-şi găsească fiul. Pe drum, a ajuns la o apă şi a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvântat-o să nu poată fi făcuţi cărbuni din lemnul ei şi să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii.

De aceea, în această zi oamenii duc la biserică flori şi ramuri de salcie, pentru a fi sfinţite. Cu ramurile de salcie, simbol al primăverii şi al fertilităţii, se ating vitele şi copiii mici, ca să crească şi să înflorească precum salcia. Ramurile sfinţite se pun apoi la icoane sau deasupra uşii şi sunt folosite în timpul anului, ca leac împotriva bolilor sau ca mijloc de apărare împotriva dezastrelor naturii.

Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită, va fi ferit de dureri, iar cine înghite în aceasta zi trei mâţişori de salcie sfinţită nu va suferi de dureri de gât. Salcia se foloseşte şi în scopuri comerciale, animalele, înainte de a fi duse la târg la vânzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage compărătorii. salcie pletoasa

Mâţişorii se folosesc pentru a îndepărta furtunile şi grindina. Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. Cine înghite un mâţişor sfinţit va fi sănătos şi uşor ca şi florile de salcie (Emilian Achim, IV, p. 99). Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Se mănâncă peşte, fiind Dezlegare de peşte. Este şi o zi de pomenire a morţilor, când se curăţă mormintele şi se pun ramuri de salcie pe acestea.

Pentru că se crede că acum încep să înflorească urzicile, acestea nu se mai folosesc ca alimente, iar sărbătoarea se numeşte şi „Nunta urzicilor”. Urzicile, mâncateRamura de salcie e sfintita la Biserica în special în post, sunt considerate foarte sănătoase. În unele regiuni, „Nunta urzicilor” cade de Buna Vestire sau în Joia Mare. În legătură cu prevederile meteorologice, se spune că dacă se aud broaştele cântând până la Florii, vara care urmează va fi frumoasă. La fel, cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte.

Avram Cristea, în „Obiceiuri şi datini din judeţul Alba”, consemnează că în seara premergătoare Floriilor, creştinii din satele judeţului Alba duc ramuri de salcie la morminte şSub forma de cununita, ramura de salcie sfintita se pune la icoane si candelai aprind câte o lumânare. De asemenea, grupuri de copii se duceau pe marginea apelor la crângurile cu sălcii şi rupeau mlădiţe pe care le aduceau la biserică. La Şibot, copiii însoţiţi de dascăli şi preot mergeau pe câmp pentru a strânge rămurele de salcie înmugurite, apoi străbăteau uliţele satului cu ele până la biserică, cântând „Verşul Floriilor”, apoi le depuneau în faţa altarului. Procesiunea aceasta, spune Avram Cristea, simboliza intrarea lui Iisus în Ierusalim. Ramurile de salcie aduse la Biserică se binecuvântează şi se împart credincioşilor, care le pun, sub formă de cununiţă, la icoane şi candelă, la ferestre, deasupra uşilor sau la uşile grajdurilor, ca aducătoare de spor.

Acest articol a post publicat în Aprilie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>