Apr
20

Joia şi Vinerea Mare

       În Săptămâna Mare, ţăranii români se pregăteau cu multă conştiinciozitate pentru întâmpinarea Învierii Domnului. Printre multele treburi gospodăreşti, aceştia nu uitau de însemnătatea religioasă a fiecărei zile din săptămână. Cele mai însemnate zile şi respectate cu sfinţenie, prin participarea la sfintele slujbe, erau Joia şi Vinerea Mare.

Tradiţia spune că nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în aceasta zi va rămâne leneş un an întreg. Dacă doarme o femeie, va veni Joimăriţa care o va face incapabilă de lucru tot anul. Se mai spune că morţii vin în fiecare an în această zi la In Saptamana Mare, taranii participa la Slujbele Sfinte specialevechile lor locuinţe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii. În Joia Mare se fac focuri în curtea casei, pentru ca morţii să se poată încălzi. În această zi se înroşesc ouăle, afirmându-se că ouăle roşite şi fierte în aceasta zi nu se strica pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată. O altă tradiţie specifică acestei zile este nunta sau măritarea urzicilor, ceea ce înseamnă înflorirea şi, implicit, încetarea acestora de a mai fi bune de mâncat.

În unele sate din Alba există obiceiul ca în Vinerea Mare să se meargă la cimitir şi să se aprindă „câte un pai de lumânare” la mormântul celor plecaţi din această lume, consemnează Avram Cristea în „Obiceiuri şi datini din judeţul Alba”. Mai mult, este un prilej de întâlnire şi cu cei plecaţi pe alte meleaguri, de amintire a celor răposaţi, de rememorare a unor întâmplări trecute. Seara la biserică, în jurul mormântului se cântă Prohodul. Gheorghe Pavelescu notează că pe Valea Sebeşului fiecare om merge la biserică cu un ou pe care îl păstrează până la Rusalii. Dacă oul nu se strică până atunci persoana respectivă va trăi mult.

Acest articol a post publicat în Aprilie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>