Apr
4

Prier, în calendarul popular

            Aprilie sau Prier, după denumirea populară, este o lună plină de credinţe vechi şi practici fortificatoare. Natura este pregătită să ne ofere tot felul de remedii, inclusiv pentru sănătate şi dragoste. În credinţa populară se spune că dacă toate gândurile noastre vor fi exprimate cu sufletul curat, se vor împlini după noaptea Învierii.

În aprilie înfloreşte salcia şi a devenit deja o obişnuinţă ca în ziua de Florii să se meargă cu bucheţele de mâţişori la biserică. Salcia poartă, conform tradiţiei populare, binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria. Se spune că atunci când Fecioara a trebuit să treacă un râu, salcia s-ar fi aplecat peste apă, înlesnindu-i trecerea.

În aprilie, înfloreşte salcia

Drept răsplată, Maica Domnului a binecuvântat-o şi i-a hărăzit să nu se transforme niciodată în cărbune (ca lemnele de foc) şi să fie purtată la altar. Conform tradiţiei, crengile de salcie sfinţite în biserică trebuie păstrate şi pot fi folosite inclusiv ca remedii în diferite afecţiuni. Ele sunt aşezate de către creştinii ortodocşi la icoanele din casă, în special la icoana Maicii Domnului. Potrivit tradiţiei populare, dacă înghiţim muguri de salcie, vom fi feriţi de dureri de gât tot anul, iar copiii scăldaţi în apa în care s-a scufundat o crenguţă cu mâţişori vor fi sănătoşi. Se mai spune că zeama de salcie, fiartă la miezul nopţii dinspre Florii, ajută fetele să aibă un păr bogat.

În aprilie, se spune că sporesc puterile ciuboţicii cucului, plantă cunoscută în practica populară şi folosită de femeile cu prunci la sân, pentru a alăpta timp îndelungat. La fel de tămăduitoare este, în luna lui Prier, şi fumăriţa, cunoscută drept elixirul tinereţii, foarte bună la curăţarea rinichilor şi a ficatului, dar şi că înnoieşte sângele.

Starea vremii din luna aprilie se află în corespondenţă cu cea din luna mai. Aşa se face că, dacă în aprilie este cald şi frumos, în mai frigul se poate întoarce, uneori însoţit de îngheţ, iar dacă vremea este instabilă, în mai soarele va străluci şi va fi cald. Despre vântul călduţ din Prier se spune că e vânt de mugur şi că ar curăţa codrul.

Dacă în aprilie timpul este friguros şi secetos, se anunţă sărăcie. În această lună continuă semănăturile de primăvară, se închid ţarinele pentru păşunat, se formează turmele, se tund oile înainte de a urca la munte şi se construiesc sau repară oboarele pentru vite. Ca şi în celelalte luni ale anului şi în aprilie sunt sărbători cu dată fixă: Ziua Păcălitului, Antipa, Sângiorzul, Marcul Boilor, dar şi sărbători cu dată mobilă: Lăzărelul, Moşii de Florii, Floriile, Joimari, Paştele, Paştele Blajinilor etc., care cuprind o serie de practici şi obiceiuri tradiţionale, grupate în cele două scenarii rituale de înnoire a timpului: Paştele şi Sângiorzul.

Biblografie:

Ion Ghinoiu, Obiceiuri populare de peste an, Dicţionar, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1997.

Sursa imagine: http://sfinx777.wordpress.ro/

Acest articol a post publicat în Aprilie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>