Apr
11

Tradiţii în Vinerea Floriilor

           În Transilvania şi Banat, în ajunul Floriilor, fetele mari aveau obiceiul de a pune căutătoarea (oglinda), împreună cu o cămaşă curată, sub un păr altoit, trebuind neapărat ca, a doua zi de dimineaţă, răsăritul soarelui să le găsească acolo, oglinda fiind ulterior intens folosită în farmecele de dragoste şi sănătate.

Înspre miezul nopţii, aceleaşi fete fierbeau apă cu busuioc, introducând în fiertură şi Pomenirea morţilor în sâmbăta Floriilorcanafi de la prapurile ce serviseră la înmormântarea unei fete mari. Dimineaţa se spălau cu această apă pe cap „ca să aibă păr frumos şi să strălucească ca firele de la prapuri”, restul de apă fiind turnat la rădăcina unui păr, în speranţa că flăcăii se vor uita la ele „precum se uită oamenii la un păr înflorit”.

Femeile fac tot felul de copturi, şi în special plăcinte, pe care le împart mai ales săracilor de pomană(Moşii de Florii), ca să nu păţească şi ele cum a păţit mama lui Lazăr, care a murit de dor de plăcinte, sau ca avutul care n-a vrut sa-i dea lui Lazăr cel sărac nici măcar o singură fărâmitură de pâine de pe masa sa, ca să-şi potolească foamea.

Sunt curăţate şi împodobite cu ramuri de salcâm mormintele, se fac pomeni pentru odihna sufletească a celor plecaţi pe alte tărâmuri.

Vinerea Floriilor face parte din „vinerile scumpe” împreună cu vinerea ouălor si vinerea Crăciunului. Aceste vineri se ţin cu credinţa că oamenii vor fi feriţi de arsuri.

Acest articol a post publicat în Aprilie şi etichetat , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>