Apr
1

Ziua păcălelilor

         Ziua de 1 aprilie reprezintă un prilej de distracţie şi un motiv foarte bun de a-i păcăli pe cei din jur. Ziua Păcălelilor este o tradiţie foarte răspândită în întreaga lume. La români, obiceiul păcălelilor de 1 aprilie este relativ nou, datând din secolul al XIX-lea, deşi în comunităţile de saşi şi şvabi din Romania exista mai demult tradiţia de a-şi face farse de 1 aprilie.

Conform revistei Agero, „1 aprilie, Ziua păcălelilor, a fost iniţiată pentru prima dată în Franţa şi a fost numită „Poisson d’Avril”, adică „Ziua Peştelui”, deoarece se agăţa un peşte de partea posterioară a celui păcălit. Tradiţia păcălitului, se pare, a început în 1852, în urma modificărilor făcute odată cu introducerea calendarului Gregorian,Femeile batrane povestesc cu mare drag despre Ziua Pacalelilor când începutul noului an a fost stabilit la data de 1 ianuarie. Până atunci, acesta se sărbătorea la 1 aprilie. Pentru că în aceea perioadă nu existau mijloace de comunicare moderne, mulţi oameni nu au avut cum să afle despre această schimbare, iar când au aflat, nu au considerat-o importantă, neţinând cont de ea şi au continuat să sărbătorească noul an tot la 1 aprilie. Aceştia au fost luaţi în derâdere de către cei emancipaţi şi etichetaţi cu epitete precum „păcăliţi”, „proşti” sau „nebuni”. România, fiind o ţară cu tradiţie francofonă, a preluat imediat acest obicei simpatic, declarând ziua de 1 aprilie, ziua păcălelilor sau ziua nebunilor. În această zi, cei glumeţi fac diferite farse membrilor de familie şi prietenilor apropiaţi cu scopul de a se distra sau pentru a crea bună dispoziţie.”

Printre superstiţiile legate de aceasta este şi faptul că păcălelile trebuie făcute până în ora 12, altfel vor aduce ghinion păcăliciului. În plus, cei care nu tolerează cu umor farsele vor avea şi ei ghinion. Mai mult, tradiţia spune că nu este bine să te căsătoreşti pe 1 aprilie pentru că mariajele nu vor dura, iar bărbatul însurat va fi „sub papucul” nevestei toată viaţa.

Folcloristul Avram Cristea aminteşte despre această zi în cartea „Obiceiuri şi datini din judeţul Alba”, denumită şi „Ziua Nebunilor”. Informatorul Anica Ecşeu, din Meteş, povesteşte: „ La 1 aprilie la noi să zâcea că să face apriluş. Eu strâgam pe vecinu, măi Zavadeiu, du-te că te-o strâgat vecina din jos şi el dacă nu ştia să ducea şi ea îi dădea un pahar de ţuică şi râdea de el: Apriluş, Apriluş! îi zâcea”.

Bibliografie

http://www.agero-stuttgart.de

Avram Cristea, Obiceiuri şi datini din judeţul Alba, Editura Unirea, Alba Iulia, 2007.

Acest articol a post publicat în Aprilie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>