Aug
1

Postul Maicii Domnului în satul tradiţional românesc

        Postul Sfintei Mării sau al Sântămăriei Mari, numit şi postul lui August, se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care înainte de Adormire a petrecut în neîncetată rugăciune şi ajunare. Postul are o durată de două săptămâni. În acest post se mănâncă untdelemn şi vin numai sâmbăta şi duminica, iar dezlegare la peşte este în ziua de 6 august, la Schimbarea la Faţă.

Legat de postul Adormirii Maicii Domnului există câteva tradiţii populare care se păstrează din moşi-strămoşi. Se spune că, pentru sănătate şi noroc, se posteşte în cele două zile obişnuite ale săptămânii, miercurea şi vinerea. Maica DomnuluiPentru duşmani însă se posteşte numai sâmbăta şi duminica, dar este mare păcat. În vechime, cei care aveau duşmani de moarte posteau marţea laolaltă cu toate animalele din curte. Conform tradiţiei, nu aveau voie să mănânce „nici mâţa, nici vita, nici om”.

Dintre toate posturile de peste an, cel care ţine cu credinţă postul Maicii Domnului şi se roagă are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă. Se începe în ziua de luni, în care nu se mănâncă nimic până a doua zi dimineaţă, când se gustă o bucăţică de pâine şi se bea apă. Omul nu trebuie să se sature. În tot acest timp, candela sau o lumânare trebuie să fie aprinsă. În a doua săptămână se porneşte de marţi, în a treia de miercuri şi tot aşa, timp de şase săptămâni, până când se ajunge la duminică şi, atunci, omul e mântuit.

Sursa foto: prinochidemodel.blogspot.com

Acest articol a post publicat în August şi etichetat , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

4 Comentarii

 1. Publicat august 23, 2011 la 7:18 pm | Legătură permanentă

  imi place blogul tau

 2. Publicat august 23, 2011 la 8:38 pm | Legătură permanentă

  super interesant

 3. REBECCA
  Publicat decembrie 16, 2011 la 8:12 pm | Legătură permanentă

  MULTUMIRI PTR CA NE REAMINTITI .

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>