Aug
5

Schimbarea la Faţă, hotarul dintre vară şi toamnă

         Schimbarea la Faţă numită în popor şi Probejenia (denumirea slavă a sărbătorii) sau Obrejenia, la 6 august, e sărbătoarea schimbării minunate la faţă a lui Hristos, pe muntele Taborului, în faţa ucenicilor Petru, Ioan şi Iacov. În această zi se aduc în biserici prinoase din struguri, obicei creştin vechi, amintit în canonul 28 al Sinodului Trulan.

În unele părţi (Biserica rusă), în aceasta zi, se face în biserici şi la cimitire pomenirea generală a morţilor şi mai ales a eroilor morţi pentru apărarea patriei. În calendarul popular, la 6 august, când este Schimbarea la Faţă a Domnului, lumea începe să se transforme.schimbarea_la_fata Natura îşi întoarce faţa de la vară şi aşteaptă supusă venirea toamnei. Aşa se face că de acum se răcesc apele, se îngălbenesc frunzele copacilor, se vestejesc plantele, berzele şi rândunelele îşi iau zborul spre alte ţări, iar toate insectele, şerpii şi şopârlele intră în pământ, la căldură. Orice şarpe care nu a intrat încă în pământ trebuie să fie omorât pe loc, căci altfel se transformă în zmeu. În această zi, cerbii spurcă apele, care încep să se răcească, târâtoarele caută ascunzişuri şi berzele se pregătesc de plecare. Se crede că în această zi, nu-i bine să te cerţi cu nimeni, dar mai ales, nu care cumva să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarele Probejenii..

În această zi sunt recoltate multe plante şi fructe pentru tămăduirea bolilor: avrămeasa, împărăteasa, leuşteanul, usturoiul, florile de muşeţel şi de tigva, alunele, crenguţele încărcate cu prune etc. Ca la orice hotar calendaristic, Struguri albiapar şi practici de pomenire a morţilor (pomenile date în această zi se numesc Moşii Schimbării la Faţă), iar cititorii în stele făceau observaţii şi pronosticuri astronomice. Ofrandele obişnuite date pentru morţi la Probejenie, numite Moşii Schimbării la Faţă, sunt strugurii, mustul şi fagurii de albine. Gheorghe Pavelescu consemnează în Valea Sebeşului că „La Obrejenie se coc strugurii. Să duc şi la biserică de-i sfinţeşte popa şi ie tot omu câte o bombă de mâncă. De la Obrejenie până la Sfânta Mărie Mare nu mai sunt sărbători”Gustatul primului bob de strugure se făcea după un ritual din care nu lipsea formula pronunţată cu voce tare: „Boabă nouă în gură veche!”. De la obiceiul de a gusta ritual strugurii şi alte poame la Moşii Schimbării la Faţă, luna august a primit şi numele de Gustar.

Sursa foto:informatiicumasura.blogspot.com, pozenet.ro

Acest articol a post publicat în August şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>