Aug
28

Tradiţii şi obiceiuri la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

   La 29 august, Biserica ortodoxă pomeneşte Tăierea Capului Sfântului Prooroc Înaintemergător şi Botezător Ioan. În popor i se mai spune Sfântul Ioan de Toamnă (Sfântul Ioan Cap Tăiat) şi aduce cu sine o seamă de interdicţii asupra tăiatului fructelor şi legumelor ce au forma rotundă, sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat. De aceea se posteşte, nu se mănâncă poama roşie şi curechi roş, nici fiertură. Unii mănâncă Icoana Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorulnumai struguri sau ajunează. Nu se mănâncă din blid sau tipsie. Oamenii împart mere, pere, castraveţi.

În această zi nu se taie nimic cu cuţitul, ci totul se rupe cu mâna, nu se mănâncă varza, căci Sfântului Ioan de şapte ori i-au tăiat capul pe varză şi iar a înviat, ne spune tradiţia. Nu e bine să se mănânce fructe rotunde, care seamănă cu un cap (mere, pere, nuci, căpăţâni de usturoi) sau cu o cruce (nuci, pepene), nu se bea vin roşu, nu se mănâncă fructe sau legume roşii.

Folcloristul Ion Ghinoiu ne aminteşte că tradiţia spune despre Sfântul Ioan că era un tânăr sărac, cuminte şi foarte frumos, şi tocmai pentru această frumuseţe o femeie bogată îşi puse ochii pe dânsul. Într-o zi se întâlneşte şi-i spune că peste noapte îl va aştepta la dânsa acasă. Sfântul Ioan, ştiind din ce pricină îl paşte acest greu păcat, Coş cu fructese întrista adânc şi se ruga lui Dumnezeu să-i ia ceea ce-i provoacă atâta scârbă, adică frumuseţea cea ademenitoare şi să-l facă urât. În acest chip socotea el că femeia aceea îşi va întoarce faţa şi gândurile cele rele de la dânsul. Dumnezeu se milostivi de fecior şi-l învaţă, se zice, ca să scoată cuţitul şi să-şi taie capul. Sfântul Ioan făcu întocmai în această zi de toamnă şi în locul capului său se pomeni cu un cap de oaie. Astfel a plecat spre casa femeii care îl chemase. Când aceasta l-a văzut, s-a cutremurat de spaimă şi cu ocări l-a dat afară. În acest chip, Sfântul Ioan a fost scutit de păcat. Frumosul lui Cap a fost aflat tocmai mai târziu, la 25 mai, De Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, tradiţia spune că nu se mînâncă pepenicând biserica şi poporul serbează chiar Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

O datină dintre cele mai respectate la poporul român este ţinerea postului negru, şi asta în răstimpul de la Tăierea Capului Sfântului Ioan, 29 august, până la Înălţarea Sfintei Cruci, 14 septembrie. Prin acest post postitorii îşi mântuiesc sufletul de cele mai grele păcate făcute în viaţă, precum: furturi cu ucideri, cauza rămânerii familiei fără căpătâi.

Sursa foto: razbointrucuvant.ro, realitatea.net, yuksek.ro

Acest articol a post publicat în August şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>