Aug
1

Ziua Macaveilor, sărbătoare populară la început de august

     Luna lui august începe cu Ziua Macaveilor, numită şi Ziua Macoveilor, Macovei, Macavei sau Ziua Crucii de vară, serbându-se de fapt Închinarea sau Scoaterea sfintei cruci. În unele zone româneşti se crede că Macavei are şapte capete iscusite, dar că păgânii, cu toată înţelepciunea sa, l-au ars în cuptor, de viu. Credinţa o găsim de altfel scrisă în Vieţile Sfinţilor cu privire la Cei şapte fraţi după trup care s-au numit Macobei, ucenicii preotului Eleazar din Ierusalim, feciorii Salomoniei, ucişi de Antioh.

În această zi, în special în Moldova, se face agheasmă în grădini, pentru insectele şi viermii vătămători pomilor şi legumelor. În unele sate se duc la biserică snopi de flori, buruieni şi spice, care după ce vor fi sfinţite, vor fi bune de întrebuinţat în scăldătorile sau băile oamenilor suferinzi, iar spicele îmblătite, după sfinţire, dau cea mai bună sămânţă la semănat. luna mieriiŢăranii mai ştiu că macul sfinţit de 1 august nu face viermi. Sărbătoarea se ţine de gospodine, pentru ca să le fie copiii feriţi de boli sau năpaste. Se mai crede ca nu este îngăduit nimănui să culeagă cânepă, de-a lungul timpului ştiindu-se cazuri de oameni găsiţi morţi în lanul de cânepă. Dacă în Moldova sărbătoarea este cunoscută sub numele de Macovei, în Oltenia, de 1 august se ţine Ziua Crucii. Aici, preoţii umblă de botează, iar oamenii păzesc ziua cu „nelucru”, pentru a fi feriţi de friguri. La olteni sărbătoarea este cunoscută ca rea de lovituri de moarte. În alte locuri în Oltenia, sărbătoarea se cheamă Macoveiul stupilor, în această zi fiind datina de a se reteza sau tăia fagurii pentru a se lua mierea albinelor, lăsându-se acestora atât cât trebuie pentru a trăi în iarna ce va să vină.

(Sărbătorile la români, Tudor Pamfile, Editura Saeculum, Bucureşti, 2005)

Sursa foto:guraialomitei.com

Acest articol a post publicat în August şi etichetat , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>