Dec
19

Ignatul porcilor, obicei străvechi

         Momentul sacrificării porcului de Crăciun, Ignatul Porcilor, este o bună dovadă a modului în care o practică păgână a ajuns sa se asocieze cu o sărbătoare creştină. În religia vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului care slăbea Soarele în cea mai scurtă zi a anului, Solstiţiul de iarnă. Pentru a veni în ajutorul Soarelui oamenii sacrificau porci şi îl hrăneau spre întărire cu carne. După aceea, ziua începea să crească şi Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii şi a vieţii.

În zilele taiere-porcnoastre tăierea porcului este un prilej de reunire a familiei deoarece participă de obicei toţi membrii ei, fiecăruia putându-i-se da ceva util de făcut. Bărbaţii se ocupau de înjunghiatul propriu-zis şi pârlitul porcului cu paie strânse de peste an. Se obişnuieşte ca, după ce este gata de pârlit, să se pună un ţol peste porc şi să se suie pe el cei mici şi să se veselească ca să fie mâncat porcul cu poftă. Tot atunci se ia băşica porcului şi se pun grăunţe în ea după care se pune la uscat. Se zice ca după câtă gălăgie face băşica, atâta veselie şi bucurie în casă va fi. Femeia de obicei se ocupă de împărţirea cărnii pe categorii, iar după ce bărbatul face semnul crucii din cuţit pe fruntea animalului, zice: „Doamne ajuta să-l mâncăm sănătoşi” şi termina de tranşat porcul.

Se da deoparte carne pentru carnaţi, caltaboşi, tobă, pentru friptura de la pomana porcului şi până şi picioarele care se folosesc pentru piftie. Începând de la delicioasele urechi şi coadă, mâncate de obicei de copii, la macra curată şi slănina pusă la afumat, până la intestinele folosite pentru a fi umplute cu carnea proaspătă, totul este folosit de gospodina casei pentru bucatele din care toţi vor degusta la masa din ziua Naşterii Domnului. Toţi trebuie să se veselească şi să cinstească cu vin în jurul porcului ca să fie mâncat cu plăcere până la ultima bucată.

Sursa foto: emaramures.ro, sarbatorideiarna.ro

Acest articol a post publicat în Decembrie şi etichetat , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Un Comentariu

  1. Publicat decembrie 20, 2011 la 8:22 pm | Legătură permanentă

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>