Iul
27

Sfântul Pantelimon, în calendarul popular

     Un alt personaj din tradiţia populară care intră în familia lui Sântilie este Pintilie Călătorul sau Sântilie cel Şchiop, care nu este lipsit nici el de puteri asupra arşiţei. Ziua sa este tot pe 27 iulie, când este sărbătorit Sfântul Pantelimon, perioadă în care calendarul popular anunţă sfârşitul verii şi începutul toamnei, când puterea soarelui, după ce a atins apogeul, pârjolind totul în calea sa, începe să scadă.  

După cum consemnează Ion Ghinoiu în „Sărbători şi obiceiuri româneşti”, sărbătoarea lui Pintilie Călătorul, aşa cum era numită ziua în Moldova, era ţinută de ceiSfântul Pintilie Călătorul care călătoreau des şi de cojocari, acum fiind sărbătorită şi recolta de pepeni. Multe sate făceau, în sâmbăta dinaintea sărbătorii sau chiar în ziua lui Pintilie, praznice, astfel că se dădea de pomană mere şi pere, pâine, pentru sufletele copiilor morţi.

În legătură cu denumirea cea mai folosită a sărbătorii, Pintilie Călătorul, este şi principala caracteristică a zilei de 27 iulie, astfel, există peste tot credinţa fermă că de la Pintilie călătorul „se călătoreşte vara”. Această „călătorie”, plecare, a verii era semnalată de câteva evenimente vizibile pentru comunităţile arhaice, precum „cârduirea” păsărilor migratoare, mai ales a berzelor, „pălitul” frunzelor, în special al celor de tei, care, se spune, acum se întorc pe dos, jelind, astfel, trecerea verii, dar şi de privitul oamenilor, Berzela amiaza acestei zile, într-o strachină cu apă, aici putându-se vedea cum Sfântul Soare stă pe loc cam o jumătate de ceas. De aceea, altădată, se credea că la Pintilie călătorul e mare jale în cer, căci se desparte vara de toamnă, cum se desparte fiul de mamă, jelania aceasta strecurându-se adeseori şi în sufletele oamenilor. Totuşi, tristeţea mai era estompată de faptul că Pintilie călătorul apăra vitele şi oamenii de multe boli, pe cei care-i ţineau ziua tămăduindu-i de arsuri sau de epilepsie ori ferindu-i de brumele prea timpurii. Despărţirea de vară se resimte după Sfântul Pintilie, de aici şi o expresie sugestivă „se duce vara ca o pâine, vine iarna ca un câine”.

Sursa foto: crestinortodox.ro, clickpentrufemei.ro

Acest articol a post publicat în Iulie şi etichetat , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>