Iun
21

„Boul înstruţat”, obicei de Sânziene

     Cu toate că a fost răspândit în Alba, obiceiul a apus în perioada interbelică. „Înstruţatul boului” este un vechi obicei agrar ce se practică şi în prezent în câteva sate din Năsăud, în preajma Rusaliilor. Avram Cristea foloseşte în „Obiceiuri şi datini din judeţul Alba”, mai multe studii aparţinând unor pasionaţi ai domeniului de-a lungul vremii, pentru a explica existenţa obiceiului şi în judeţul nostru în ziua de Sânziene practicat de data aceasta, cunoscut sub numele de „boul ferecat”. De remarcat e faptul că obiceiul de faţă a beneficiat de o mare răspândire la noi în urmă cu mai multă vreme, fiind întâlnit la Cergăul Mic, Tiur, Cut, Miceşti şi Bărăbanţ.

În ajunul sărbătorii, Bou înstrutat în Nasaudfeciorii lăsau boii să pască toată noaptea şi se ocupau de ţesălarea şi curăţarea lor. Cel mai frumos bou, cu coarne mari era ales pentru a fi acoperit cu un covor ales, legat cu cingători specifice costumului popular din zonă şi împodobit de fete cu flori de sânziene, panglici colorate, curele din piele cu bumbi metalici, clopote, „bortiţe de mărgele”. Ceata feciorilor, însoţind boul împodobit, trecea prin sat cu mult zgomot, strigând şi chiuind, fiind aşteptaţi cu mare bucurie la fiecare casă, în special unde erau fete de măritat. Feciorii erau întâmpinaţi cu vin, iar când închinau stropeau şi boul, fapt ce semnifică bogăţie şi fertilitate. La ultima casă din sat li se oferea feciorilor o masă bogată, după care are loc o petrecere la care participă toţi feciorii şi fetele din sat.

Sursa foto: bistriteanul.ro

Acest articol a post publicat în Iunie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>