Iun
28

Credinţe şi datini populare de Sâmpetru

       Creştinii îi prăznuiesc pe 29 iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Folcloristul Ion Ghinoiu consemnează în „Sărbători şi obiceiuri româneşti” că divinitatea care marchează în Calendarul popular miezul verii agrare şi perioada secerişului, Sâmpetru de Vară, a preluat data şi numele Sfântului Apostol Petru din Calendarul creştin.

În tradiţia românească, Sâmpetru de Vară este despărţit de fratele său, Sâmpetru de Iarnă, Icoana Sfintilor Apostoli Petru si Pavelpatron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an. În popor, Sâmpetru apare fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă. În vremurile imemoriale, când oamenii erau foarte credincioşi, Sâmpetru de Vară umbla pe Pământ, singur sau însoţit de Dumnezeu. Adesea, Dumnezeu îl consultă la luarea unor decizii. În povestirile şi snoavele populare, Sâmpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti; se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul; i se întâmplă lucruri hazlii pentru calitatea lui de „sfânt” (i se fură caii sau boii chiar în vremea aratului, are o drăguţă pescăriţă); intră slugă la Diavol; este iscoada lui Dumnezeu pe Pământ şi altele. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sâmpetru este luat de Dumnezeu în cer, unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului. La marile sărbători calendaristice (Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Sângiorz, Sânziene), Sâmpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopţii, când se deschide pentru o singură clipă cerul, stând la masa împărătească, în dreapta lui Dumnezeu. Sâmpetru este cel mai cunoscut „sfânt” al Calendarului popular. Importanţa sărbătorii este subliniată de postul care o precede, Postul lui Sâmpetru, cu număr variabil de zile. Local, sărbătoarea era anunţată de anumite repere cosmice şi colivaterestre: apariţia licuricilor, amuţitul cucului, răsăritul constelaţiei Găinuşei şi altele.

Sfântul Petru este patronul agricultorilor. În calendarul agricol, sărbătoarea are o mare însemnătate, iar oamenii satelor o respectă cu stricteţe. Se spune că de Sîmpetru nu se scutură merii, pentru că altfel peste recoltă se va abate grindina. Până în această zi, nici o femeie nu trebuie să mănînce mere, că altfel îi va supăra pe morţi. În ziua sărbătorii se obişnuieşte să se împartă şi pomeni de sufletul celor morţi (Moşii de Sîmpetru). mosii-de-vara-cimitirFemeile duc la biserică mere dulci sau acre, colivă, miere în faguri şi lumânări. Ritualurile alocate acestei zile au uneori şi uşoare conotaţii de cochetărie. Se spune că oamenii pistruiaţi, ca să scape de pete, trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, imediat după primul cântat al cocoşului.

Se spune în popor că la solstiţiul de vară cucul amuţeşte. cuculPasărea fără cuib îşi pierde glasul de Sînziene sau de Sîmpetru de Vară, când, zice tradiţia, cucului îi vine de hac un bob de orz. Cântecul cucului, orologiu pentru măsurarea timpului în calendarul popular, începe să fie auzit la Blagoveştenie sau de Ziua Cucului (25 martie). În tradiţia populară, acestei păsări i s-au atribuit şi proprietăţi de oracol. Cucul îi urseşte omului, prin modul diferit de a cânta (locul, numărul de câte ori cântă, pe ce stă când cântă) norocul, sănătatea, căsătoria sau moartea. Oamenii satului ştiu că după Amuţitul cucului nu mai este mult până la seceriş. La Sîmpetru de Vară încetează a mai cânta şi privighetoarea.

Sursa foto: ziureldeziua.ro, blogspot.com, pinkgirl.ro, 3.bp.blogspot.com, abbilbal.blogspot.com

Acest articol a post publicat în Iunie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>