Iun
10

Moşii de vară şi praznicul Rusaliilor

       La cincizeci de zile după Paşti şi la zece zile de la Înălţarea Domnului, creştinii ortodocşi sărbătoresc Rusaliile, sărbătoare prăznuită duminica şi care comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos.

Peste an, românii au nu mai puţin de 18 sărbători ale Moşilor, dar cea mai importantă e cea din ajunul Rusaliilor, când e obiceiul să se ţină şi târguri mari, unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor, dar şi prilej de veselie şi desfătare. Icoana Pogorarii Sfantului DuhÎn felul acesta vag încreştinat, supravieţuieşte desigur un cult precreştin al strămoşilor, marcat de atitudinea specifică a geto-dacilor de a răspunde morţii cu râs şi bucurie. Cuvântul moş e, de altfel, de origine traco-dacică. Se credea că sufletele morţilor/moşilor, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare, se preumbla printre cei vii, înapoindu-se la locul lor fie în ajunul Rusaliilor, fie la Rusitori. Pomenile au rolul de a-i face pe morţi să plece îmbunaţi la ale lor.

Numele acestei sărbători stă în legătură, desigur, cu vechea sărbătoare romană Rosalia, când se puneau trandafiri pe morminte, dar peste aceasta s-au adăugat fel de fel de alte tradiţii, inclusiv o umbră de creştinism popular. Rusaliile, considerate îndeobşte totuna cu ielele, sunt zâne rele, care-i pocesc pe oameni sau le iau minţile. Pentru a se feri de ele, oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin, iar dacă le întâlnesc, să nu le vorbească. Fiind zâne ale apelor, de ziua lor e bine să nu te scalzi, căci te paşte înecul.

Legat de Rusalii este şi faimosul joc al căluşarilor, dans ritual de origine străveche şi neclară, cu funcţie magică, pe de o parte patronat de iele, pe de alta capabil să vindece relele acestora. În Descrierea Moldovei,In sambata Rusaliilor se pomenesc sufletelor mortilor Dimitrie Cantemir consemna „mulţimea superstiţioasă crede că ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: după ce bolnavul s-a aşternut la pământ, aceia încep săriturile lor şi, la un anumit loc al cântecului, călca, unul după altul, de la cap până la picioare, pe cel culcat; în sfârşit, îi sufla la ureche câteva cuvinte anume ticluite şi poruncesc bolii să iasă”. Dacă bolnavul nu se lecuieşte nici după aceasta, se zice că el nu mai are scăpare.

Maria Bocşe consemnează un obicei străvechi de Rusalii, numit Colacul Nănaşilor, care se practică în Munţii Apuseni şi la Cib – Almaşu Mare. Aici, se obişnuia schimbul de daruri între tinerii căsătoriţi şi naşi, a unui ştergar, colac, urcior cu vin şi miel sau un viţel de dar. calusari de la IghiuToate perechile, nuntite de la Bobotează până în postul Paştilor şi cele de după Sărbătoarea Învierii până la Rusalii, se îmbrăcau în vestminte nupţiale şi însoţite de naşi, precum şi de întreaga comunitate mergeau în alai la biserică, pentru a primi din nou binecuvântarea căsătoriei. După liturghie alaiul se îndrepta spre casele naşilor unde mergeau cu daruri şi erau mese întinse. Urma un ospăţ comun ca ofrandă adusă moşilor şi strămoşilor (Avram Cristea,Obiceiuri şi datini din judeţul Alba, 2007). În lucrarea citată autorul consemnează şi obiceiul Urcarea în Rai, care s-a păstrat până azi la Ampoiţa, când în a doua zi de Rusalii, tinerii urcă pe această înălţime şi vin tineri din satele învecinate, fiind un bun prilej de întâlnire şi petrecere.

Acest articol a post publicat în Iunie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

2 Comentarii

  1. Publicat decembrie 9, 2013 la 7:32 pm | Legătură permanentă

    Cultura noastră rurală este zestrea noastră cea mai importantă!

  2. Publicat decembrie 13, 2013 la 6:04 pm | Legătură permanentă

    Un articol interesant pe care il apreciem si de aceasta data printr-un nou comentariu pe care il publicam pentru a treia oara. Va felicitam si pentru intreaga activitate redactionala.!

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>