Iun
19

Postul Sâmpetrului, tradiţii şi spiritualitate

       Postul Sfinţilor Petru şi Pavel sau Sâmpetru se ţine în acest an în perioada 20 – 28 iunie. Biserica a aşezat acest post în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, precum şi a celorlalţi Apostoli. Stă în legătură cu Paştele şi Pogorârea Sfântului Duh, sărbători care au date schimbătoare. De aceea poate dura mai mult sau mai puţin. S-a lăsat sec în Duminica Tuturor Sfinţilor (seara) şi se posteşte până la 29 iunie, Ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care va cădea într-o zi de miercuri. Apostolii_Petru_si_PavelNu este un post lung, nici greu, fiindcă este dezlegare la peşte în ziua de Sânziene(24 iunie), care cade vineri şi când creştinii prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Pe durata acestui post nu se mănâncă carne, ouă şi brânză. Lunea, miercurea şi vinerea nu se mănâncă cu untdelemn şi nu se bea vin. Postul reprezintă un îndemn de a ne investi, mai mult decât de obicei, energia fizică în cele spirituale, prin transformarea şi transfigurarea ei în dragostea spirituală către tot aproapele, prin milostenie, prin lecturi din Biblie şi alte cărţi duhovniceşti.

Tradiţia spune că demult Sfântul Petru a fost acuzat că a furat nişte opinci de la un om. Apoi, căutând opincile, le-a găsit tot în traista păgubaşului şi de Constelatia Closca cu puiatunci a osândit pe oameni să postească postul Sfântului Petru. Există cunoscute mai multe tradiţii, obiceiuri, dar şi superstiţii legate de postul Sfinţilor Petru şi Pavel. Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an” prezintă astfel de obiceiuri: „Cine se scoală în fiecare zi din acest post ca să privească răsăritul constelaţiunii Cloşca nu va duce lipsă de nimic şi-şi va putea face toate treburile… Gerul stă până în Postul Sâmpetrului pe ape şi dă bruma, apoi se ridică şi se duce cu totul până la Sfânta Maria când vine iar. De asemenea, Gh. F. Ciauşanu, în „Superstiţiile poporului român” notează că femeile nu lucrează nimic în casă, deoarece în aceste zile trec Frumoasele, care strâmbă trupul femeii găsite lucrând. Tot acum, femeile leagă copilelor la grumaz usturoi sau pelin, sau le pun la tălpi aceste plante ca atunci când trec Frumoasele, să nu le poată face nimic.

Acest articol a post publicat în Iunie şi etichetat , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>