Iun
6

Sărbători populare din Săptămâna Rusaliilor

    Ieşirea din sărbătoarea Rusaliilor se făcea prin intermediul unor sărbători-pereche, în oglindă, ale celor din zilele ce au precedat ultima mare sărbătoare a calendarului mobil. Avem de-a face iar cu o marţi mânioasă, a tunetelor şi a trăsnetelor, precum şi cu ecouri ale zilelor Bălţate care s-au ţinut nu demult. Tradiţia spune că Rusaliile se ţin trei zile, altfel e rău de poceală. Se povesteşte că un om, în Marţea de Trăsnet (Tretun), a adus din pădure un furcer, cu care ridica la fân cu el. După ce l-a jupuit bine de coajă, l-a ascuţit, l-a pus într-un gard. Când a plouat mai pe urmă, furcerul a fost trăsnit. De atunci a rămas credinţa că nu trebuie să faci nimic în acea zi, că este pericol de trăsnet.

În Miercurea Rusaliilor, ţăranii noştri ţineau Bălţatele, zile care se ţineau până la amiază, inclusiv vineri – după amiază. Aceste zile se ţin de frica ielelor, care mai înainte luau oamenii de la lucrul câmpului, îi purtau pe sus şi îi schingiuiau. Ţăranii ţin cu sfinţenie zilele din preajma Rusaliilor  de teama furtuniiPrima Vineri după Rusalii se ţine pentru tunete (trăsnete), grindină şi vifore. Începând de la această vineri se serbează toate vinerilev cu nelucrare până la Vinerea Mare.

Joia după Rusalii era cunoscută în popor ca Joia Necurată, Joia Iepelor, Joia Mânioasă, Buciumul Rusaliilor sau Bulcile. Legat de această zi erau cunoscute o serie de tradiţii. Astfel, această zi vine după Rusalii, când acestea îşi buciumă sau îşi trâmbiţează sfârşitul isprăvilor lor. Pietrele lui Sf. Petre se mai zice şi Joia Moşilor, sau Joia Mânioasă. Se ţine fiind rău de boale şi de piatră. E aşa de mânioasă, că fierbe apa în piatră.

Sâmbăta Pietrii sau Rusitorii sau Rusitoarele se ţin în a şasea zi după duminica Rusaliilor. Acestea cad şapte, după credinţa altora, nouă zile după Rusale (numărând şi ziua Rusalelor). Cu Rusitorile se încheia sărbătoarea Rusalelor. În această zi se practicau un obicei anume. Este vorba de reînturnarea morţilor familiei de acasă la mormânt, cu scopul de a se da pomană morţilor înainte de răsăritul soarelui. În această zi se slobozea apa morţilor.

Duminica după Rusalii era închinată tuturor sfinţilor şi se serba pentru apărarea de cele rele.

(din Calendarele poporului român, de Antoaneta Olteanu, Editura Paiedia)

Acest articol a post publicat în Iunie şi etichetat , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>