Iun
9

Sfinţii Mărunţi în miez de Cireşar

       Grupul de patru sfinţi celebraţi în zilele de 10 iunie(Sfântul Mucenic Timotei), 11 iunie(Sfântul Apostol Vartolomei), 12 iunie(Preacuviosul Onufrie cel Mare) şi 14 iunie (Sfîntul Prooroc Elisei) este cunoscut drept Sfinţii Mărunţi.

La început, ei au avut o importanţă destul de mare, însă pe măsură ce timpul din calendarul iulian (stilul vechi) a rămas în urmă faţă de cel astronomic, atribuţiile vechi ale sfinţilor, de a băga boabe în spicele de grîu şi de a fertiliza holdele, nu a mai urmat strict stadiul de dezvoltare al cerealelor. În timp, importanţa lor pentru calendarul agrar s-a diminuat, însă nu au dispărut din credinţa populară. Ei sînt făcuţi răspunzători de grindină, vijeliile, furtunile şi ploile torenţiale cu care sînt pedepsiţi oamenii care nu-i cinstesc.

Se spune că în ziua Sfîntului Vartolomei începe să se usuce rădăcina grâului şi să se coacă grâul în spic. În vechime, există credinţa că de la acest hotar vara se întoarce cu faţa către iarnă şi că în pădure încep a se răsuci frunzele de ulm, plop şi tei. lan de grâu şi maciSe spune că de Vartolomei se întoarce cerul spre sud, adică scade ziua, dă înapoi, iar noaptea dă înainte. Vartolomei merge împreună cu norii şi cine nu-l cinsteşte va avea mare pagubă în holde. La Vartolomei încep a se număra zilele pînă cînd va răsări Cloşca pe cer (pleiadele), existînd credinţa că în ziua răsăririi ei este bine a se semăna grînele de toamnă. La pîrguirea lanurilor de orz şi grâu dădea ajutor şi Sfântul Onofrei. Sărbătoarea, numită şi Ziua Şoarecilor, era considerată nefastă pentru rozătoare, mai ales în anii ploioşi.

Ciclul sărbătorilor recoltei în formare este continuat la Sfîntul Elisei sau Aliseiul grâului, cum mai este cunoscut. Se spune că Elisei e servitorul Sfântului Ilie şi al lui Dumnezeu. Sărbătoarea este respectată de femeile din popor, care nu lucrează în această zi de teamă că Elisei se va supăra şi va porni vîntul, care va scutura floarea de grâu, iar lanurile nu vor mai rodi.

(Ion Ghinoiu, Obiceiuri populare de peste an, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1997)

Acest articol a post publicat în Iunie şi etichetat , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>