Noi
15

Lăsatul Secului la români

         Pe 14 noiembrie se sărbătoreşte Lăsatul Secului, prilej de reculegere pentru credincioşi, care se pregătesc de curăţenie trupească şi sufletească pentru 40 de zile. Este ultima zi în care se poate mânca „de dulce”, după această dată începând propriu-zis Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie inclusiv.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât cel al Paştelui. Astfel, se mănâncă peşte şi preparate dinpost rugaciune peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, între 21 noiembrie şi 20 decembrie, şi în zilele de mare sărbătoare.

Primele menţiuni despre practicarea lui provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. În tradiţia populară, Lăsatul sau Lăsata Secului este şi prilej de petrecere. În unele zone din lumea satului exista obiceiul ca rudele să se întâlnească şi să petreacă în seara dinaintea primei zile de post, mâncând şi bând pe săturate, iar finii să vină la naşi cu plocon, de obicei o găină.

În tradiţia populară, Lăsatul sau Lăsata Secului este şi prilej de petrecere. Încă mai există obiceiul, păstrat mai ales în lumea satului, ca rudele să se întâlnească şi să petreacă în seara dinaintea primei zile de post. Toţi mesenii beau şi mănâncă pe săturate. Lăsatul Secului este şi prilej pentru unele practici magice: dacă fetele bătrâne reuşesc să ţină în această zi post negru, se spune că imediat după Paşte se vor mărita. În această zi, vrăjitoarele taie nuiele de alune, pe care le vor folosi în descântecele de dragoste.

Sursa foto: adevarul.ro

Acest articol a post publicat în Noiembrie şi etichetat , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>