Noi
20

Sărbătoarea Ovideniei în calendarul popular

     Intrarea Maicii Domnului în Biserică, numită şi Aducerea Maicii Domnului la Templu, este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorită în 21 noiembrie. În conformitate cu tradiţia, Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi Ioachim şi Ana la Templul Evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, unde a trăit şi slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Unul din izvoarele cele mai vechi ale acestei Intrarea Macii Domnului in Bisericatradiţii este Protoevanghelia lui Iacov, una din Evangheliile neincluse în canonul Scripturii, Evanghelia Copilăriei după Iacob. Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăşi „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie şi templu al pruncului dumnezeiesc care se va naşte din ea. Biserica vede în această sărbătoare ziua în care templul material din Ierusalim încetează a mai fi locuinţa lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică coincide cu ritualurile magice ce se desfăşoară de Ovidenie sau Ziua Luminii, sărbătoare populară a cărui rol este de a aduce încredere, iar duhurile rele ce încep a-şi face apariţia sub ocrotirea nopţii putând fi înlăturate cu uşurinţă.

Se spune că de Ovidenie se deschide cerul, iar animalele capătă darul vorbirii, iar aceste minuni pot fi văzute doar de oamenii cuusturoi sufletele curate. Lumânările aprinse de Ovidenie nu se vor stinge niciodată pe lumea cealaltă, iar lumina lor va călăuzi sufletele celor adormiţi.

Din această zi încep să se ungă cu usturoi ferestrele, uşile şi locurile de culcare, ca să nu se lipească de casă farmecele. Se spune că în dimineaţa de Ovidenii înfloreşte şi Iarba fiarelor, o plantă miraculoasă, capabilă să înmoaie fierul şi să deschidă orice lacăt. Creşte pe locuri greu accesibile, pe stânci abrupte, în desişul pădurilor, în locuri mlăştinoase. Este invizibilă ziua, iar noaptea scânteiază şi arde ca o flacără roşie sau argintie. E otrăvitoare, iar vitele care o pasc mor. Dacă vreun cal calcă peste Iarba fiarelor, i se vor desprinde potcoavele.

Ziua de Ovidenie se ţinea şi pentru sănătate şi spor în casă. Celui ce lucrează în această zi i se poceşte unul sau ambele picioare. În Ajunul de Ovidenii se noroceşte anul următor. Dacă cerul este înstelat şi senin, anul care vine va fi rău, iar dacă-i moină (nu ger sau promoroacă), anul va fi bun. Dacă în această zi va fi senin, soare, atunci vara va fi secetoasă, de va fi nor şi linişte, peste an vor fi epidemii. Dacă ninge la Ovidenii, va fi iarnă grea. Cum va fi vremea de Ovidenie aşa va fi toată iarna.

Sursa foto:retete-slabire.info

Acest articol a post publicat în Noiembrie şi etichetat , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>