Noi
1

Sfinţii Cosma şi Damian în calendarul popular

     În prima zi a lunii noiembrie, în calendarul ortodox este trecută sărbătoarea Cosmandinului. Denumirea vine din contopirea numelui sfinţilor Cosma şi Damian, cunoscuţi şi drept doctorii fără de arginţi. Sărbătoarea lor mai este întâlnită în calendar şi pe 1 iulie, iar ritualurile sunt aceleaşi. Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de argintiConform folcloristului Ion Ghinoiu, în „Zile şi Mituri. Calendarul ţăranului român”, în ziua de Cosmandin era timp prielnic pentru practicile de medicină populară, iar cei doi sfinţi erau invocaţi în descântecele de lingoare (febră tifoidă) şi de răul copiilor (epilepsia), dar şi în alte boli.

Doctorii fără de arginţi, Cosma şi Damian, îi ajută pe cei sărmani şi bolnavi să se vindece, iar sărbătoarea lor mai este respectată şi astăzi, mai ales de bătrânii satelor. De fapt, vârstnicii respectă toate sărbătorile, din credinţa că altfel le va merge rău şi li se va apropia mai repede ceasul cel de pe urmă. Pentru ei, moartea este anunţată de mesageri speciali: păsări prădătoare ori animale, în general lupul sau câinele. Mesajul este transmis mereu prin cântec: câinele şi lupul urlă, găina cântă precum cocoşul, iar bufniţa sau cucuveaua cântă pe pervaz.

Potrivit tradiţiei populare, lupul este călăuza sufletului pe drumurile ce separă lumea de aici de cea de dincolo. De aceea, cei care au trecut în lumea celor veşnici sunt sfătuiţi de către bocitoare să lege prietenie cu vidra, care cunoaşte drumul pe apă, şi cu lupul, care ştie cărarea pe uscat. Ca orice personaj cu atribuţii divine, lupul ajută sau pedepseşte oamenii după faptele lor. El apare nu numai ca o fiară neîntrecută prin cruzime, ci şi ca protector al omului: el sfâşie dracii şi alungă bolile copiilor.

Sursa foto:calendar-ortodox.ro

Acest articol a post publicat în Noiembrie şi etichetat , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>