Noi
1

Tradiţii şi credinţe populare în Brumar

         Tradiţional, luna noiembrie se numeşte „brumar” sau „promorar”, tocmai pentru că în această perioadă se intensifică bruma şi promoroaca. Noiembrie ne aduce mai aproape de timpul friguros al iernii, schimbările vremii fiind un argument în acest sens. Dacă luna octombrie este cea dedicată pregătirilor pentru iarnă, acestea se Brumarintensifică în noiembrie, ultima lună a toamnei, când totul în gospodărie trebuie să fie gata pentru iernat. Deoarece acum se termină însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru primăvară, prima săptămână din noiembrie se numeşte Săptămâna Miriştei. A doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, cei cu puteri ocrotitoare asupra gospodarilor şi a turmelor de oi. Cea de-a treia săptămână este denumită tradiţional Săptămâna Filipilor de Toamnă (acum începe împerecheatul lupilor). Săptămâna a patra este Săptămâna Ovideniei (în noaptea de Ovidenie se deschid cerurile şi vorbesc animalele). Ultima săptămână a lui „brumar” este Săptămâna Andreiului de Iarnă care are în centru sărbătoarea Sfântului Andrei, despre care se spune că îngheaţă apa şi coase răul.Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti

La 1 Noiembrie se sărbătoreşte Sfinţii Cosma şi Damian, sărbătoare numită „Vracevul” de la „a vindeca” (în slavonă). Sfinţii Cosma şi Damian sunt întâlniţi şi în calendarul lunii iulie şi sunt numiţi „doctorii fără arginţi”. Această zi se ţine pentru tămăduirea bolilor. Încă din vechime, Zilei Tuturor Sfinţilor i s-a acordat cea mai mare importanţă, celţii considerând că aceasta este ziua în care începe anul.

Martinii de Toamnă sunt sărbătoriţi în popor între 12-14 noiembrie. Martinii de Toamnă, la fel ca Martinii de Iarnă, se sărbătoresc 3 zile. Sunt consideraţi patroni ai urşilor, dar se ţin şi pentru protecţia vitelor împotriva lupilor. Cele două sărbători au loc cu 40 de zile înaintea Crăciunului şi respectiv, 40 zile după această sărbătoare.

La 14 Noiembrie este Lăsatul Secului de Crăciun, prilej cu care se petrece cu multă băutură şi mâncare şi nu se lucrează pentru a se proteja vitele de lupi şi şerpi. Filipii de toamnaAceasta e ziua în care se poate prezice vremea după pieptul găinii tăiate, care, dacă e gros, semnifică o iarnă grea. În această zi încep şezătorile, singurele petreceri de-acum până la Crăciun.

Despre ritualuri de purificare şi reînnoire a timpului, folcloristul Ion Ghinoiu consemnează în „Sărbători şi obiceiuri româneşti”: „Lăsatul secului, sărbătoare nocturnă (13/14 noiembrie) care deschide Postul Crăciunului de şase săptămâni (15 noiembrie-24 decembrie), ocaziona petreceri familiale cu mâncare şi băutură din abundenţă. În unele zone, Lăsatul Secului de Crăciun este precedat de Ajun (13 noiembrie) şi urmat de rituri de purificare (ziua de Spolocanie, 15 noiembrie). noiembrieÎn aceste zile celebrau Filipii de Toamnă prin alungarea spiritelor rele prin zgomote şi împuşcături, ungerea cu usturoi a uşilor, porţilor şi ferestrelor, îmbunarea păsărilor, în special a vrăbiilor, cu resturile alimentare rămase de la ospăţul nocturn, ca să nu strice roadele recoltelor, întoarcerea vaselor din casă cu gura în jos ca să nu se ascundă în ele spiritele malefice, aflarea ursitei, preziceri despre rodul holdelor”. Această zi este ţinută doar de către femei, nefiind permis să lucreze altceva, decât să gătească.

De-acum până la Filipii de Iarnă are loc perioada de împerechere a lupilor. În luna noiembrie avem un grup de mai multe zile închinate lupului, care poartă genericul nume de Filipii de Toamnă. Acestea încep cu ,,Ziua lupului” (13 noiembrie), continuă cu Gadineţii (12-16 noiembrie), cu Filipul cel Şchiop (21 noiembrie) şi se termină cu Sfântul Andrei (30 noiembrie). . Pe 21 noiembrie se sărbătoreşte Intrarea în biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în tradiţia populară sub numele de Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia.intrareaMaciiDomnuluiinbiserica În această zi sărbătorim ziua intrării în biserică a Fecioarei Maria, sărbătoare care, în calendarul popular, corespunde cu celebrarea unei divinităţi a lupilor. Ovidenia împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei şi Sânnicoară, între 13 noiembrie şi 6 decembrie, formează un scenariu ritual de înnoire a timpului. Bătrânii spun că de Ovidenie se deschid cerurile şi animalele vorbesc. Se fac pomeni pentru morţi, iar celor care au murit fără lumânare, li se aprinde acum. Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se pot efectua observaţii şi previziuni meteorologice. Crezându-se că în această noapte bântuie strigoii, gospodarii ung tocurile uşilor şi ferestrelor cu usturoi. Începând de acum şi până la Sângiorz, femeile nu mai spală rufe la râu.

Pe 25 noiembrie se serbează Sfânta Ecaterina, fiind celebrată în special de către femeile care poartă numele sfintei. Se spune că Sf. Ecaterina apără de boli, nebunie, chiar şi de foc.

Data de 29 noiembrie este cunoscută în popor sub numele de Ajunul Sfântului Andrei, această noapte fiind considerată una dintre cele mai importante din calendarul popular numită „noaptea strigoilor”. Despre strigoi se crede că „joacă la răscruci”, sau în preajma caselor părăsite, că iau coasele şi Noaptea strigoilorlimbile de meliţă găsite pe-afară şi se bat cu ele la hotare, motiv pentru care gospodarii au grijă de cu seară să nu lase pe-afară aceste unelte. În noaptea Sf. Andrei se spune că „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”, forţele malefice interferează cu cele benefice, văzutul cu nevăzutul, toate-acestea având o influenţă profundă asupra existenţei omului în matca ei firească. Ţăranul român foloseşte împotriva acestor forţe, ca principal element apotropaic, usturoiul. Pentru a-şi apăra gospodăria de lupi, ţăranii noştri obişnuiau să ungă stâlpii porţilor, ferestrele şi pragul uşilor cu usturoi. Din această zi până la Crăciun, fetele şi femeile nu mai torc sau ţes, pentru a nu o supăra pe Maica Domnului.

Sursafoto:carpinet.net,calendar-ortodox.ro,windoweb.it,sibiu360.ro, reteaualiterara.ning.com, garbo.ro

Acest articol a post publicat în Noiembrie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>