Oct
13

Sfânta Parascheva în calendarul popular

        În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Cuvioasa Maica Parascheva. În mod deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât, de peste 350 de ani, moaştele ei se găsesc la Iaşi. Este cunoscută în popor şi sub numele de „Sfânta Vineri” sau „Vinerea Mare”. De altfel, onomasticul grec „paraskevi“ înseamnă „a cincea zi a săptămânii, vineri“.

În „Sărbători populare la români”, etnologul Ion Ghinoiu consemnează că după modelul Fecioarei Maria, care este numită în calendarul popular Sântămăria Mare, zeiţa Venera devine şi ea „mare” şi se numeşte Vinerea (Venera) Mare. Aceasta este invocată Sfanta Paraschevapentru tămăduirea bolilor, căsătoria fetelor, naşterea copiilor. Vinerea Mare a preluat unele atribuţii ale zeiţei uzurpate, Venera, şi, în timp, a devenit un stâlp calendaristic care indica importante activităţi pastorale, în primul rând cea a mârlitului (împerecherii) oilor. Vinerea Mare este o sărbătoare cu dată fixă şi poate cădea în orice zi a săptămânii. Este identificată în Panteonul roman cu Zeiţa Venera, iniţial protectoarea vegetaţiei şi fertilităţii.

În această zi, se întoarce carul cu proţapul în fundul ogrăzii, căci se pregăteşte de iarnă. De asemenea, este un moment calendaristic care indică începutul sau sfârşitul unor importante activităţi pastorale: deschiderea ţarinilor pentru păşunatul devălmaş, organizarea turmelor pentru iernatul transhumant, începerea coborârii oilor în zonele de iernat, angajarea ciobanilor pentru noul sezon pastoral, slobozirea berbecilor la turmele de oi, organizarea unor târguri de toamnă, unde se valorificau produsele turmelor de oi, se făceau praznice pentru morţi şi se împărţeau ofrande. Sfânta Parascheva este apărătoare de rele şi durere, fiind primejdie de boli pentru cei ce lucrează de ziua ei. De asemenea, nu se coase, fiind rău de trăsnet, de grindină, de boli de ochi şi de cap. Cine va coase sau va toarce va face negei la mână. Cum va fi vremea în această zi, va fi mereu până la Sfântul Dumitru. Cum e ziua, frumoasă sau mohorâtă, aşa vor fi celelalte sărbători de peste an. Dacă toamna nu plouă până la Cuvioasa Parascheva, atunci se aşterne iarna curând. Ciobanii, dimineaţa, caută să vadă cum s-au culcat oile: dacă stau grămadă, iarna va fi grea, iar dacă stau împrăştiate, va fi uşoară. În această zi se face îngroparea verii.

Acest articol a post publicat în Octombrie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>