Oct
3

Spiritualitate şi tradiţie la început de octombrie

      În calendarul ortodox aflăm la 28 septembrie pomenirea Sfântului Hariton Mărturisitorul, iar la 1 octombrie Acoperământul Maicii Domnului. Tradiţia bisericească spune că în timpul împăratului Aurelian trăia în Iconia un dreptcredincios pe nume Hariton, care dobândise învăţăturile Evangheliei lui Hristos. Pârât mai-marilor cetăţii că este creştin, Sfântul Hariton a fost supus la chinuri groaznice, fiind bătut de patru slujitori şi ars. Aruncat apoi în temniţă, a stat închis până la moartea lui Aurelian. Fiind lăsat liber, s-a dus în pustie, a zidit într-o peşteră biserica şi, adunând mulţime de călugări, a făcut mănăstire. Scoţând dintr-o piatră uscată izvor de apă şi arătându-se lecuitor de orice boală, Acoperamantul Maicii Domnuluifoarte mulţi erau cei care veneau să se închine şi să se roage acolo. A murit la adânci bătrâneţi. Tradiţia populară spune despre acest sfânt că este apărător de rele şi durere. Sărbătoarea este ţinută în special de femei. E rău de trândăveală. Se ţine pentru a nu crăpa călcâiele, pentru a fi ferit de boli, în special din teama de a nu înnebuni.

Perioada cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se aşteptă o încălzire trecătoare a timpului, este numită Vara lui Mioi, ne spune Ion Ghinoiu, în „Zile şi Mituri. Calendarul ţăranului român”. Pentru că acum se obişnuia să se slobozească arieţii (berbecii) în turmele de oi, pentru reproducere, aceste zile se numeau şi „Nunta oilor” sau „Năpustitul berbecilor”. Dumnezeu se îndura de rugămintea unui cărăuş sărac, Mioi, ca să-i dea şi lui un pic de vărai, să-şi poată treiera grâul. De cade ghinda înainte de Sânt-Mihai, iarna se pune curând.

La 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului (Pocrov, Pocroava, Sf. Pocroavă, Procoavele) marchează intrarea în anotimpul rece. Conform folcloristului Ion Ghinoiu, acum începe să se acopere pământul de zăpadă, iar fetele doresc să primească şi ele un acoperământ pe cap (basmaua), ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Pentru bunul mers al vieţii Sfântului Procoavă, fetele i se închina pentru a le acoperi şi lor capul cu belşugul părului şi pentru a le ajuta să se mărite. Femeile postesc ca Domnul să ţină lumea, să nu ne prăpădească. Această zi se mai ţine pentru vite, ca să ne acopere Maica Domnului şi să ne păzească de toate primejdiile.

Sursa foto: biserica.tara-fagilor.ro

Acest articol a post publicat în Octombrie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>