Sep
24

Teclele şi primii Filipi de Toamnă

        Ţăranului român i-a fost mereu teamă de forţele malefice, care, în credinţa omului de atunci, planau în atmosferă, ameninţând viaţa şi bunurile sale. Pentru a fi îmbunate în anumite zile, special consemnate în calendarul popular, aceste „fiinţe” erau celebrate prin sărbători, aducându-li-se ofrande. Dintre cele mai periculoase asemenea închipuiri, un loc aparte îl ocupau Teclele, care erau cunoscute în mentalitatea arhaică, ca fiind nişte reprezentări mitice, foarte periculoase, aducătoare de foc, boli şi, mai ales, aducătoare de lupi în zonele locuite. Sfanta TeclaDe aceea, sărbătoarea populară este dedicată lor, pe 24 septembrie, zi ţinută mai mult în mediile pastorale. Aceste reprezentări mitice au preluat numele şi data Sfintei Mucenice Tecla din calendarul creştin ortodox. În zona subcarpatică, aceste zile sunt marcate prin severe interdicţii de muncă, cum ar fi: nu se mătură şi nu se aruncă cenuşa din casă pentru a nu găsi lupoaicele cărbunii aprinşi şi să-i mănânce pentru a se împuia, nu se lucra lână şi pieile de animale.

Local, Teclele sunt sărbătorite şi în zilele Berbecarilor, în perioada 26-29 septembrie. Apărători de rele şi de durere, Filipii aduc o serie de interdicţii importante, ce vizează muncile gospodăreşti. Filipii, protectorii berbecilorÎn aceste zile nu se coase, nu se împunge cu acul în piele, nu se dă nimic cu împrumut, nu se duc saci la moară şi nu se mătură prin casă. Tradiţiile spun că nu se doarme în această perioadă, iar cel care nu respectă asta va dormi pe veşnicie. Filipii sunt protectorii berbecilor, dar este şi o sărbătoare dedicată duşmanilor „lupi”, pentru că, tot acum, începe împerecherea lupilor. Sărbătorile se sfârşesc la începutul lunii decembrie cu Zilele Bubatului, cu Sfânta Varvara şi Sfântul Nicolae.

(din Zile şi Mituri. Calendarul ţăranului român, de Ion Ghinoiu, Editura Fundaţiei PRO)

Sursa foto: crestinortodox.ro, adoos.ro

Acest articol a post publicat în Septembrie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>