Mar
25

Buna Vestire sau Blagoveştenia

      Pe 25 martie, românii prăznuiesc Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum este cunoscută în folclor, şi se reaminteşte creştinătăţii că în această zi s-a adus vestea Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavriil, că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. În popor, sărbătoarea este dedicată fertilităţii şi multe tradiţii sunt legate de Blagoveştenie, când se spune că învie musca şi începe a creşte iarba, căci tot pământul e blagoslovit. Situată în apropierea echinocţiului de primăvară, sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină şi sosirea rândunelelor, dar şi primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului.

La Blagoveştenie se efectuau nenumărate acte de purificare a spaţiului, de alungare a şerpilor de pe lângă casă şi a insectelor şi omizilor din livezi. În Transilvania şi Banat există obiceiul ca în această zi să se afume cu tămâie şi cu cârpe arse clădirile, curţile, oamenii şi vitele. Icoana Bunei VestiriDe asemenea, se produc zgomote de care să se sperie forţele malefice prin tragerea unui clopoţel legat de picior(Transilvania) sau lovirea fiarelor(Banat). Tot în această zi, se aprind focuri în grădini şi livezi, se scot din lăzi straiele şi ţesăturile la aerisit.

De Buna Vestire se poate ara, dar nu şi semăna, căci păsările vor mânca boabele ce urmează a ajunge sub brazdă. De Blagoveştenie sosesc rândunele şi cucul începe a cânta. Cucul cântă mereu până la Sânziene sau Sânpetru, când se spune că mănâncă orz sau boabe de cireşe şi se îneacă. Nemaiputând cânta, se transformă în uliu şi aşa rămâne până anul viitor, când îşi recapătă glasul de Blagoveştenie. În unele sate, de Buna Vestire, se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare şi o cofă cu apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă. Pâinea şi sarea sunt apoi date de pomană.

Tot în Banat şi Transilvania, dar şi în Maramureş, de Blagoveştenie se aleg şi pomii fructiferi: „Dacă nu rodeşti, te tai”, le spun bărbaţii pomilor, ameninţându-i cu securea. În schimb, în vestul ţării, oamenii obişnuiau să altoiască pomii, iar în nord, unde primăvara soseşte mai târziu, să se scoată stupii de la iernat. Stuparii obişnuiesc să dea drumul albinelor printr-o potcoavă, ca să fie tari ca fierul. Gospodinele nu păstrează ouăle făcute în ziua de Buna Vestire, căci, dacă le vor pune sub cloşcă, nu vor ieşi pui sănătoşi. De Blagoveştenie se întorc rândunicileFemeile strângeau apa provenită din neaua topită pentru a fi folosită în practicile de medicină şi cosmetică populară. Bărbaţii nu se ceartă cu nevestele, că altfel se vor sfădi tot anul, nu întrec măsura cu băutura, ca să aibă capul limpede tot anul, şi nu zăbovesc prea mult în aşternut, ca să nu fie somnoroşi în restul anului.

În „Obiceiuri şi datini din judeţul Alba”, Avram Cristea consemnează că în unele aşezări din Apuseni, gospodarii stropesc cu ţuică la rădăcina pomilor şi cu vin la rădăcina viţei de vie ca să aibă rod bogat în acel an. De asemenea, tot în Alba, mai era obiceiul ca în zorii zilei să se afume cu „pozdări” de cânepă şi cu tămâie pomii din livezi, pentru a alunga bolile şi dăunătorii.

După cum ştim, La Blagoveştenie, începe cucul să cântela Bunavestire este dezlegare la peşte, peştele fiind celălalt „personaj” central al acestei sărbători. În plan simbolic, peştele se apropie de cuc, având un pronunţat substrat sexual. În acest sens, amintim de basmul în care tânăra fată rămâne însărcinată dupa ce a mâncat peşte. Consumul ritual de peşte era justificat prin credinţa că cei ce vor face aşa vor fi sănătoşi ca peştele tot anul.

Se spune că, dacă în ziua de Blagoveştenie timpul va fi frumos, tot anul are să fie bun. Şi cum va fi vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi de Paşte. Iar dacă de Buna Vestire se află şi frunza verde, atunci anul va fi cu belşug.

Bibliografie

Ion Ghinoiu, Obiceiuri populare de peste an, Dicţionar, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1997.

Avram Cristea, Obiceiuri şi datini din judeţul Alba, Editura Unirea, Alba Iulia, 2007.

Acest articol a post publicat în Martie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>