Mar
21

Tradiţii la echinocţiul primăverii

        După Mărţişor, Babe, Moşi şi Alexii, ziua şi noaptea devin egale în jurul datei de 21 martie. În unele zone, echinocţiul are şi denumirea populară de Ţâr Înainte–Ţâr Înapoi şi este prilej pentru o serie de ritualuri, mai ales de fertilitate. În unele sate, în preajma acestei date, fetele pun grâu la încolţit în blide, invocând ploile şi fertilitatea. Dacă boabele vor încolţi şi vor lăsa să iasă spre lumină firişoarele de grâu verde, holdele vor fi bogate. În ciuda zăpezii mieilor, iarna s-a dus, iar primăvara s-a instalat inclusiv din punct de vedere astronomic. Aşadar, se reia un întreg ciclu de viaţă, al cărui punct de referinţă este de sărbătoarea Bunei Vestiri, sărbătorită pe 25 martie.

Ca mai toate sărbătorile ce deschid anul, şi în această zi se pot face previziuni meteorologice. Imagine simbolizând echinocţiul primăveriiEste o altă zi a păsărilor nu atât a sosirii lor, ci mai degrabă a ofrandei ce trebuie adusă lor pentru a nu afecta recoltele. Trecerea către vară este anunţată de Ziua Cucului, când se dezleagă limba tuturor păsărilor pentru a cânta, dar mai ales a cucului.

În majoritatea zonelor etnofolclorice, la echinocţiul de primăvară se purta pe o roată trasă de mai mulţi flăcăi unul din plugarii leneşi ai satului, în jurul căruia se făceau glume referitoare la faptul că nu a profitat de vremea bună, de cerul însorit, ca să-şi are pământul la timp. Oficial, din această zi, începe anotimpul primăverii, al renaşterii la viaţă a întregii naturi.

Bibliografie

Romulus Vulpescu, Mitologie la români, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1987, p. 373-374.

Acest articol a post publicat în Martie şi etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Salvaţi ca şi semn de carte legătură permanentă. Publicaţi un comentariu sau lăsaţi un ping: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi niciodată publicată sau redistribuită. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

*
*

Puteţi folosi următoarele etichete şi atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>